Serwisy obiadowe – elegancja na Twoim stole

Jeszcze parę lat temu słynnym upominkiem weselnym wręczanym nowożeńcom były serwisy obiadowe. Klasa spleciona z praktycznością to niepodważalny atut owego podarunku. Niektórym małżonkom udaje się zachować sprezentowane serwisy obiadowe w niemal nietkniętym stanie przez kilkadziesiąt lat.

fondue
Serwisy kawowe – niezbędne w każdym domu Powodzenie serwisów obiadowych lekko przybladła. Zapewne wskutek tego, że coraz mniej osób gotuje we własnym domu. W tej chwili prym wiodą jednak takie naczynia jak talerze szklane, garnki do gotowania na parze, bądź sokowniki. Wskazane jest zastanowić się jeszcze nad serwisami kawowymi. Większość osób chętnie pija czarny napój, natomiast to nieczęsty widok na polskich stołach. Jednak znawcy kawy zaznaczają, że smak tego napoju zależy też od naczynia, w jakim był on podany. Nie do przecenienia jest także metoda przyrządzenia. Tutaj prym wiodą ekspresy oraz kafetiery.

Kolejne tematy

Urządzamy praktycznie pomieszczenia domu - przeczytaj nasze podpowiedzi

mieszkanie
Z pewnością każdy spośród nas komu udało się kupić lub też zbudować swój własny dom, zna to uczucie kiedy po wprowadzeniu się do niego trzeba jeszcze zapełnić go niezbędnym wyposażeniem oraz innymi dekoracjami. Dla niektórych bywa to ogromna przyjemność gdyż od początku mają oni jakąś konkretną wizję odnośnie wyglądu każdego pokoju.


Kafetiery – szybka kawa w przednim stylu Kafetiery to niewielkie urządzenia do zaparzania kawy. Chociaż wykonane są z różnych materiałów, nieraz niesłychanie kosztownych, na ogół nabywane są te z aluminium. Choć w rodzimych kuchniach rządzi szkło (czego przykładem są wszechobecne talerze szklane) nie wymyślono nadal kafetery (bardzo fajna rzecz do kuchni na tej stronie) skonstruowanej z tego tworzywa. Kafetiery parzą mniejszą ilość kaw, aniżeli ekspresy. Są jednakże nadzwyczaj praktyczne i mimo dość historycznego stylu, bardzo dobrze prezentują się we współczesnej kuchni.

Sokowniki i parowary– moda na zdrowie Odkąd dominuje trend zdrowego żywienia jak również dbania o kondycję słynne stały się sokowniki i garnki do gotowania na parze. W sokownikach można przygotowywać soki zarówno z owoców, jak i jarzyn. Można także gotować w nich na parze. Nie działa to jednakże w obie strony. Garnki do gotowania na parze (więcej: link z propozycją) służą tylko do tego, do czego nawiązuje ich nazwa. Można jednak na nich przyrządzić dokładnie wszystko – od jarzyn poczynając, na rybach kończąc.
Na podstawie danych z: Garneczki
Dodane przez: k.s.
2017/12/05