Najlepsze garnki są w gastronomii. Są trwałe i niezawodne, nie do zdarcia. Pamiętaj, że gwarantują najwyższą jakość

Nim zaczęto tworzyć garnki gastronomiczne z doskonałej szlachetnej stali nierdzewnej, wykorzystywano odmienne surowce. Na pierwszy rzut poszła ceramika, a później miedzi i aluminium. Jeszcze później rozpoczęto wytwarzać garnki z żeliwa. Dzisiaj niewątpliwie mamy najlepsze możliwości, bo nikiel i chrom, z którego tworzy się garnki, doskonale przewodzą ciepło, co skutkuje tym, iż rozchodzi się ono równomiernie. Co więcej, tego typu garnki nie są podatne na korozję.

naczynia
Jakie posiadamy typy garnków gastronomicznych? W obiegu jesteśmy w stanie rozróżnić trzy typy garnków, czyli niskie, średnie i wysokie. Każdy z nich jest odpowiedni do określonego gotowania. Niskie są wspaniałe do przygotowywania mniejszej ilości pożywienia, jak również do szykowania oddzielnych składników do bardziej skomplikowanego dania.

Czyżbyś czuł chęć, by otrzymać sporo informacji na ten interesujący temat? Potrzebujesz faktów? W takim razie kliknij i sprawdź (https://radochygospochy.pl/akcesoria-kuchenne/przechowywanie-zywnosci/pojemniki-na-zywnosc-i-lunchboxy) - następne artykuły oczekują na Ciebie.

Największy garnek z kategorii niskich może mieć wysokość 20 centymetrów oraz pojemność 39 litrów. Garnki średnie maja z kolei pojemność od 2 do 34 litrów. Zobacz garneczki.pl.

To pomaga odpowiednio je dobrać do określonego zadania, do użycia we własnej kuchni czy w punkcie gastronomicznym. Pojemność garnków wysokich obejmuje od 3 do 100 litrów. Jednej z większych mogą mierzyć nawet 51 cm i posiadać średnicę do 50 cm. Doskonale się sprawdzają w domach, gdzie mieszka większa, wielopokoleniowa rodzina. Niezbędne są tak samo w knajpach i pozostałych miejscach, w których trzeba dużo gotować. Design garnków gastronomicznych nie powinien wzbudzać jakichkolwiek wątpliwości. Powinny być wykonane ze wspomnianej na początku stali nierdzewnej. Muszą być wyposażone w uchwyty wykonane z tego samego materiału. Każdy garnek gastronomiczny powinien mieć także dołączoną pokrywkę, przeważnie szklaną, również ze stali nierdzewnej. Takie garnki mają tez bardzo charakterystyczne, dobrze wykonane dno. Składa się ono z trzech warstw. Zapewne zaciekawi Cię również garneczki.pl.

gotowanie
Pierwsza warstwę stanowi stal nierdzewna, kolejna aluminium, a ostatnią znów stal. Garnki takiego rodzaju często są tworzone w technologii Impast. Dzięki temu cechują się one wytrzymałością, mogą równocześnie równomiernie przewodzić energię cieplną. W ten sposób potrawy będą się równomiernie nagrzewać. Dzięki temu możemy być pewni, że potrawy będą się szybciej gotować, co przecież związane jest również z oszczędnością gazu czy prądu. Powinniśmy również zaznaczyć zalety estetyczne tych garnków, czyli ich ciekawy kształt, jak również niebywałą funkcjonalność.
2022/01/05